Schoolworkshops

In onze schoolworkshop laten we basisschoolleerlingen van groepen zeven en acht op een positieve en speelse manier ervaren hoe het is om een handicap te hebben. De kracht van de workshop is, dat zij gegeven wordt door vrijwilligers met verschillende handicaps, die ondanks hun beperking, volop in het leven staan. Dat maakt indruk!

De leerlingen maken in groepjes kennis met verschillende handicaps. Zo is er een rolstoelparcours waarbij je ervaart hoe het is om je in een rolstoel voort te bewegen. Bij het groepje met een visuele beperking is er een hulphond aanwezig en wordt er o.a. geblinddoekt geoefend met de taststok. Bij andere groepjes wordt er geleerd hoe je, al dan niet met een hulpmiddel, dagelijkse handelingen kan verrichten met één arm, bijvoorbeeld de knoopjes van je blouse open- en dichtdoen. Bij het groepje met een auditieve beperking kom je veel te weten over bijvoorbeeld liplezen en gebarentaal en hoe je rekening kunt houden met iemand die slecht hoort.

Aan het eind van de workshop komen we allemaal bij elkaar en mogen de leerlingen vragen stellen. De ervaring leert ons dat de kinderen van begin tot eind geboeid zijn en met hele leuke en goede vragen komen.

Door de workshop krijgen de leerlingen meer begrip voor de gehandicapte medemens. Dat verlaagt de drempel om op een natuurlijke manier met ze om te gaan. Daarnaast geeft de workshop de leerlingen hoop en vertrouwen dat je nooit bij de pakken neer hoeft te zitten.

Vrijwilligers van Platform Gehandicapten

Met dit informatiefilmpje, dat de leerlingen voorafgaand aan de workshop met de leerkracht kunnen bekijken, wordt alvast kennis gemaakt met een paar van onze vrijwilligers. Het geeft informatie over de handicaps die zij hebben en hoe zij met hulpmiddelen in staat zijn zelfstandig te leven.

Heb je interesse in deze (gratis) workshop? Neem contact op met:

José Leeflang
secretaris@platformgehandicaptenlv.nl